Si no llegim no passa res, si llegim passen moltes coses!
- 02/09/2021
En plena primavera i en un matí de dissabte ben assolellat de finals de maig, un bon grup d’apassionats per la lectura ens vam trobar per pantalla per compartir la nostra passió pels llibres i les nostres ganes d’encomanar-la a petits, joves i famílies. Convençuts que la lectura és una de les eines clau per a l’èxit educatiu, vam debatre les millors maneres de fer-la extensiva i promoure-la més enllà de les aules i les biblioteques.
Es van poder tractar temes tan diversos com l’ambientació dels espais de lectura en diferents situacions, les estratègies per promoure el gust per la lectura, els primers estadis de lectors que es bressolen a ritme de contes, les possibilitats més enllà de la narrativa, la importància d’equilibrar el cànon i les novetats, la diferència entre la lectura en pantalla i en paper, el rol de la família en l’acompanyament lector o els continguts i els suports de les lectures que agraden als joves.
De tots ells en van sorgir moltes propostes i es van compartir experiències reeixides en diferents formats, de les quals en destaquem algunes:
Val molt la pena que pensem i tinguem molta cura dels espais i l’ambientació que incorporem a les lectures que presentem, ja que així donarem una bona entrada als llibres i farem que quan l’efímer de l’espai preparat desaparegui, el llibre quedi i tingui la força d’evocar tot aquell imaginari que hem construït al voltant d’aquelles lectures.
Així i tot, el poder de la veu i la bona dicció d’un bon text pot arribar a ser el millor vehicle per fer arribar un poema, una narració, un article. L’entusiasme que el que llegeix posa en allò que fa, transmet i contagia fins al punt d’encomanar les ganes de continuar llegint. Trobar el punt on ha de deixar de llegir de forma estratègica també serà fonamental.
Amb aquestes tècniques, les aliances creades entre escoles, famílies i biblioteques ens ajuden a fer sortir de l’aula els textos i portar-los a altres àmbits molt més amplis. Durant el debat, van sorgir exemples en municipis com Granollers, El Prat de Llobregat o Blanes, on el treball en equip de diferents professionals han deixat models inspiradors.
Això no obstant, en el moment que passem a parlar de l’adolescència de sobte tot sembla trontollar, perquè ja no hi ha esquemes, perquè és l’etapa dels grans canvis, la revolta i els trencaments. La gran pregunta que ens fem és: Què i com llegeixen els i les joves? Se n’estan prou de compartir-ho amb els adults. Aprofitarem, doncs, l’aprenentatge entre iguals en aquesta etapa més que mai, per potenciar els clubs de lectura, per dinamitzar la seva força creativa, per promoure accions noves, per revaloritzar els còmics, per defugir l’estigmatització de lectures bones o dolentes, per buscar les bandes sonores de les novel·les, per analitzar les lletres de les seves cançons preferides, per planificar rutes literàries i per deixar que ells proposin i gestionin els espais, els temps i els títols.
Tanmateix, l’itinerari lector personal no pot ser l’únic, el col·lectiu i les lectures curriculars caldran saber-les enfocar de tal manera que, amb un bon acompanyament, sigui possible trobar equilibris entre l’obligatorietat i el plaer. Encara que només sigui per criticar allò que se’ls fa llegir i es desperti d’aquesta manera l’esperit de donar la pròpia opinió de forma argumentada i constructiva.
Finalment, un dels temes que va desvetllar reptes de futur va ser el de la lectura digital. La valoració que es va fer dels efectes dels confinaments motivats per la pandèmia posa de manifest que la digitalització de la lectura és un camp que no té aturador, que els clubs de lectura internacionals donen molt joc i que l’accessibilitat d’alguns textos ha crescut de manera important. També es va observar que la frontera entre el llibre convencional i el relat sorgit del videojoc és fina i en aquest àmbit els i les joves hi tenen molt a dir.
Però el temps d’un matí no va permetre explorar més enllà, va fer la sensació que molts dels punts que s’obrien haguessin permès fer un edcamp específic de cadascun d’ells. Les aportacions i experiències compartides per totes les persones participants van ser molt enriquidores i van posar de manifest la importància de la lectura en totes les etapes de la vida.
Com a conclusió d’aquesta primera trobada al voltant de la lectura diríem que el fet de compartir estratègies i propostes ens fa avançar i ens ajuda a continuar promovent un dels eixos clau de l’èxit educatiu. Docents, personal de les biblioteques, animadors/es de lectura i famílies treballant en xarxa som imparables i ens agradarà tornar a conversar el curs vinent per aconseguir els reptes que ens han anat sorgint.