Edcamp Museus i accessibilitat 2022

Museus i accessibilitat universal. Educació, equitat i accés.

La missió dels museus és aconseguir ser espais democratitzadors i inclusius. Com arribar a ser-ho si no poden permetre l’accés a tothom o si el seu contingut no és accessible per a tots? Per assolir-ho, els equipaments culturals han de disposar d’un pla d’accessibilitat, d’un instrument que identifiqui i planifiqui les actuacions que cal dur a terme perquè s’assoleixin les condicions d’accessibilitat establertes per la llei (Llei 13/2014 d’accessibilitat i Codi d’accessibilitat de Catalunya-gener 2020).

No obstant això, la realitat és una altra. A Catalunya són excepcionals els museus que compten amb una persona exclusivament dedicada a l’àmbit de l'accessibilitat. Degut a la poca implicació o, fins i tot, a la poca atenció que rep l’accessibilitat en les planificacions estratègiques de cada institució, tampoc és fàcil aconseguir recursos o de dirigir-los cap a aquesta transformació.

Això ha de donar un gir. Quin sentit té la cultura per nosaltres si les mateixes institucions que la representen resulten ser una barrera per accedir a ella? Per trencar aquest mur, caldrà una implementar una nova mirada. Caldrà fer protagonistes les persones i que totes elles puguin entendre i gaudir els museus d’avui.

Per a provocar el canvi d’aquesta nova consciència, volem celebrar aquest Edcamp Online de Museus i Accessibilitat amb totes vosaltres, ja que sense vosaltres tot això seria impossible. És l’hora de treballar juntes, aprendre, valorar i proposar nous enfocaments. És l’hora de que els museus siguin realment espais inclusius i divulgadors sense cap excepció.

L'Edcamp es durà a terme el proper 19/02/2022 i es farà en format online a través de videoconferències simultànies. La proposta de temes de conversa es realitzarà previ a l'Edcamp.Des d’avui fins al 16 de febrer podeu accedir al  Padlet i proposar què voleu compartir com a tema de conversa. L’equip organitzador de l’Edcamp Museus i Educació organitzarà aquests temes per crear el mapa de sessions amb els enllaços a les videoconferències per tal de compartir-ho amb vosaltres abans del 17 de febrer. 

La idea és que així les participants pugueu anar pensant en quina conversa us interessa més participar ja tingueu el link per accedir-hi.

Animeu-vos i inscriviu-vos. Us esperem el proper 19 de febrer!

 

Aquest Edcamp és impulsat per l'equip organitzador compost per membres dels següents museus i entitats:

Museu de l’Empordà

Museus d’Esplugues 

Museu del Ferrocarril de Catalunya

Museu del Suro de Palafrugell

Amb la coordinació d'Adhoc Cultura i l'Andrea Granell

 

 

Data i horari

Dissabte 19 de febrer de 09.30 a 12.30 hrs

  • 09.30 - 09.40 hrs Comprovació de connexions
  • 09.40 - 10.00 hrs Benvinguda i presentació (videoconferència conjunta)
  • 10.00 - 10.55 hrs 1ª sessió de conversa (videoconferències simultànies)
  • 10.55 - 11.05 hrs Canvi de sessió, cafè/té
  • 11.05 - 12.00 hrs 2ª sessió de conversa (videoconferències simultànies)
  • 12.00 - 12.20/12.30 hrs Tancament i cloenda (videoconferència conjunta)

Equipament

Consells per a fer un bon debat a l'Edcamp Online:

- Utilitza auriculars, així evitaràs que la resta de participants sentin sorolls de fons i que es puguin acoblar a la conversa.

- Si utilitzes mòbil o tauleta, descarrega't l'app de Meet de Google, si utilitzes ordinador, utilitza el Chrome com a navegador.

- Finalment, recomanem desactivar el micròfon quan no estiguis parlant, ja que així el so de la conversa serà molt més net. Quan vulguis participar, torna'l a activar i digues la teva. I sobretot, no tinguis vergonya ni por a dir el que penses i sents, que el format online no et privi de gaudir d'un gran matí ple d'aprenentatges i bons moments!

Un parell de dies abans de l'#EdcampTornada enviarem a tots els participants un correu recordatori amb tota la informació a tenir en compte i amb el mapa de sessió definitiu, per tal que l'experiència d'aquest Edcamp Online sigui la millor possible!

Organitzadors

Inscriu-te i participa!

Omple el formulari i vine a compartir els teus coneixements

Contacta

Si tens algun dubte sobre el projecte edcamp, estarem encantats de donar-te resposta. Anima’t i participa-hi!

PUJAR